9.09.2008 ob 15:11

Grožnje gensko spremenjene hrane

Pojdi na komentarje

V gensko spremenjeni hrani vidijo ljudje neposredno grožnjo za svoje zdravje. Po principu: “Če bom jedel tako hrano, bom dobil raka, zbolel, karkoli…” Seveda pa mogoče predstavlja takšna hrana tudi rešitev za območja z malo hrane in mogoče bi na tak način bila lahko hrana bolj poceni. Vendar sem do teh rešitev skeptična, ker dvomim da bi nekdo, ki lahko s takim izzumom še več zasluži, bil altruist in pomagal lačnim po svetu.

Torej kako jaz vidim gensko spremenjene organizme. Mikroorganizmi so lažje obvladljivi in tudi, če se na njih delajo genske manipulacije, ni večjega strahu, da bi nekontrolirano prehajali v okolje. Če se izkažejo za slabe za okolje, obstajajo mehanizmi, da se jih iz okolja izloči. Vse skupaj pa ni tako preprosto, ko gre za rastline. Če postanejo le-te preveč agresivne v okolju, npr. se križajo s tam obstoječimi vrstami, izpodrivajo vrste prisotne v njihovi okolici, smrtno vplivajo na živali, ki niso njihovi škodljivci. Za večino rastlin, ki so gensko spremenjene, niso urejeni načrti kako jih umakniti iz okolja. In zakaj bi nekaj kar ima boljši genom kot večina rastlin iste vrste sploh bilo potrebno umakniti ali vsaj omejiti?
Raznolik genski material rastlinske vrste omogoča prilagajanje vrste na spremembe v okolju. Tako je več možnosti, da bo neka vrsta preživela tudi, če se bodo zgodile večje spremembe v okolju (nenadna sprememba podnebja, padavinskega režima, temperature,…). Gensko spremenjene rastline so lahko prilagojene na sedanje razmere in v njih optimalno uspevajo, vendar če se okolje spremeni, preprosto izginejo.

Rastline, ki je njihov genom spremenjen tako, da imajo encime odporne proti herbicidom ali encim, ki herbicid inaktivira, so zaradi slabo izvedenih testov res neposredna grožnja za nas. Vsekakor pa predstavljajo nevarnost za žvali, ki se s temi rastlinami prehranjujejo, ter njihove predatorje.

Glede na to, da je Slovenija geografsko zelo raznolika, je omejevanje gensko spremenjenih rastlin zelo težko. Nemogoče je napovedati njihovo širjenje in rast, če se izkažejo za okolju škodljive. Države z velikimi ravninskimi površinami imajo lahko razvite načrte kako umakniti rastline iz okolja, vendar njihove strategije niso uporabne za Slovensko okolje, ravno zaradi geografskih razlogov.

Moje stališče je, da so gensko spremenjeni organizmi dobrodošli, vendar po opravljenih raziskavah v kontroliranih okoljih in po kritičnem razmisleku.  Že tako se povsod po svetu in tudi v Sloveniji pojavljajo problemi s tujerodnimi vrstami, ki izpodrivajo avtohtone organizme.
Zdravo?

 • Share/Bookmark


4 komentarjev

 •   me_
  9.09.2008 15:45

  Bi me prov zanimal če bi isto mislla po letu dni prehranjevanja z genetsko modificirano hrano!
  Nimaš pojma!

 • Uf, ta slika je pa kar strašljiva.

 • Gensko modificirano hrano že jemo. Kakšne misliš, da so mikroorganizmi za pridelavo jogurtov in sirov?

 • Tega pa me je res strah …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !