10.09.2008 ob 15:04

Hormoni v hrani

Pojdi na komentarje

Hormone se dodaja rastlinam in živalim, da bi hitreje zrasle, pridobile večjo maso ali v primeru rastlin tudi hitreje dozorele. Glede vpliva živalskih hormonov je že narejenih veliko raziskav. Predvsem v povezavi z govejim mesom in mlekom. V Evropski uniji je prepovedana prodaja mesa in mleka, ki bi vsebovali rastne hormone, kar pa ne velja za ZDA.

Vplivi dolgotrajnega uživanja tako pridelanega mesa in mlečnih izdelkov pa se vsekakor poznajo na ljudeh. Rastni hormon v mleku je povezan z nastankom raka pri ljudeh. V kravah rastni hormon spodbudi nastajanje drugega hormona (Insulin-Like Growth FactorI), ki se v sledeh pojavlja tudi v mleku. Ta hormon je aktiven tudi pri ljudeh in vodi v nekontrolirano deljenje celic.

Matere, ki so daljše obdobje jedle goveje meso pridelano s pomočjo rastnega hormona, so svojim moškim potomcem delale medvedjo uslugo. Ti moški so namreč imeli podpovprečno število spermijev. Ostanki rastnih hormonov pri deklicah sprožijo hitrejši prehod v puberteto. Posledično se zaradi hitrejšega spreminjanja telesa, poveča možnost za rakave tvorbe v prsih ter drugod po telesu.

Na internetu sem bolj malo zasledila napisanega o slabih učinkih rastlinskih hormonov na naše telo. Večinoma so opisani le blagodejni učinki soje, ter drugih rastlin. Vendar, glede na to, da naše telo prepoznava tudi rastlinske hormone in nanje reagira, so lahko ob dodatku višjih koncentracij rastlinskih hormonov odzivi telesa nanje tudi slabi.

kravica

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !