15.09.2008 ob 14:40

Pajki v mrazu

Pojdi na komentarje

Ker je bilo v soboto v Solkanu bolj slabo vreme, sem mojo tedensko akcijo (več tu in tu)pobiranja pajkov prestavila na nedeljo. Sobota je bila deževna, zvečer pa je med oblake posegel močan vete, ne bi mu mogla reči burja. Veter brez dežja se je nadaljeval še v nedeljo.

Ta teden je bila žrtev, ki mi je morala asistirati pri pobiranju pajkov, moja sestra. Običajno pride na vrsto enkrat na mesec, ko se vsi ostali družinski člani uprejo ali preventivno kam odpravijo. S seboj sva vzeli še našega psa, ker je potreboval sprehod, midve pa dodatno družbo.

Če bi hotela tokratno terensko delo opisati, bi rekla, da je bil to eden od nepozabnih dnevov. Normalni ljudje so bili v hišah na toplem. Terenski biolog pa v največjem vetru čez Solkanski most. Bilo me je res strah, da nas bo vse odpinil močan veter čez ograjo in bomo doživeli nepozaben skok z mosta oz. padec. Moja sestra ima super razvito telepatijo, ker mora vedno povedati na glas, česa te je strah. In na polovici mostu izjavi: ” A je možno, da zapiha tako močno, da padeva v Sočo?” :mad:

Slabost tokratnega terena so bile: mraz, ki je bil močnejši od oblek, zaledeneli prstki, ki jim zaščitne lateks rokavice niso nič pomagale, veter, ki je odnašal najine pogovore s seboj, da sploh ni bila možna komunikacija, pa sploh nisva bile tako oddaljeni.

Dobro pa je bilo, da se je delo opravilo, pa še pes je bil zunaj in veselje ob prihodu domov je bilo veliko večje.

Mislim, da od marca naprej, ko bom večino časa preživela pri lupi, ne bom pretirano obžalovala, da nisem več na terenu. Če pa se slučajno pojavi kakšen trenutek slabosti, bom prebrala kakšno objavo za nazaj in se spomnila kako je narava lahko kruta tudi do tistih, ki ji nočejo nič slabega.

Sestra je rekla, da smo biologi dvoličneži, ker si dovolimo usmrtiti različne nevretenčarje za naše raziskave, ampak drugim pa ne dovolimo, da uničujejo naravo. Dolga razlaga o našem početju je posledično sledila iz ust biologa v ušesa jezikoslovca. :roll:

Slavni most

 • Share/Bookmark


6 komentarjev

 • Fotke pajkov?

 • Obstajajo.

 •   vipera
  15.12.2008 20:41

  Zdravo!
  ….ho,ho,ho,..le kaj jaz tu berem,..nekdo mi hodi pobirat pajke na “mojo” goro,..A se nisi bala, da bi te kak modras ali gad,..letos smo jih imeli vse polno,..Šalo na stran, če se zanimaš za pajke: na Sabotinu sem jih poslikal veliko in če jih proučuješ,..javi se.Samo ne jih ubijat,…please don’kill!

 • @vipera: kakšna slika bi mi dejansko prav prišla, ker drugače bom morala še za to hodit na teren, da dobim dovolj slik. :) Pajke je težko preučevat drugače kot mrtve…tko da žal, tega ne morem spremenit.

 •   vipera
  15.12.2008 21:06

  No,..pa mi povej kako naj Ti pošljem fotke, pa če je treba kaj opisat habitat in lokacijo. Našel sem celo nekaj kar se je zdelo celo črna vdova a so na BF ugotovili, da je samo pajek iz družine Theridiidae,…
  Sicer pa na Sabotinu imamo veliko, veliko vrst pajkov,…nekaj se jih najde celo pozimi.

 • Aja, mislim, da sem pozabila omenit, da je fanj, če je malo opisa lokacije, vsaj kje približno je bilo slikano,sej bolj zame, kot za koga drugega.
  Drugače črna vdova je iz oidte družine kot črna vdova :D A to si Kostanjška vprašal?
  Glede vrst pajkov na Sabotinu verjamem, da jih je veliko. Natančnejša številka z mojih pasti še pride. :D
  Pa še enkrat hvala!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !