3.10.2008 ob 22:50

Zelo uporabno orodje: GIS!

Pojdi na komentarje

spaceball.gifVaje na Medvedjaku sem na blogu že omenjala. Glede novih znanj so bile to zame najboljše vaje, ker sem se naučila nekaj malega uporabljati program za katerega je sramotno, da ga ni na predmetniku biologov. Že tako imamo premalo statistike, da bi bili pripravljeni na izdelavo diplomske naloge. Dejstvo, da se ne učimo računalniških programov, ki so v tujini vključeni v predmetnik pa se mi zdi nezaslišano.

Medvedjak torej asistenti na Katedri za ekologijo živali izkoristijo, da nam predstavijo Geogrfski informacijski sistem ali na kratko GIS. S tem orodjem lahko rešuješ različne probleme, ki imajo geografske komponente, kar pomeni dandanes ….vse? Še če se ukvarjaš z genetiko je velika verjetnost, da boš mogel svoje podatke geografsko umestiti in tu se pokaže vsa uporabnost GIS sistema. Lahko si izdelaš super zemljevide, ugotoviš v kakšni povezavi so različni dejavniki, mislim, da je glavna omejitev domišljija, bolj kot sama orodja.

Naša naloga na Medvedjaku je bila, da bi ugotovili kaj vse vpliva na GPS signal in kakšne korekcije bi bile potrebne, da bi bili podatki bolj točni. To je zelo uporabno v primeru, da ima medved ali ris ovratnico, ki pošilja signale o tem kje se žival nahaja. Pomaga, da boljše določimo kje je življenjski prostor živali.

Kakšni bodo končni rezultati naše naloge še ne vem, ker jo še delamo. Zaenkrat pa kaže vse na to, da GPS, že sam po sebi ni najbolj natančen, tudi če ga postaviš nekam na odprto jaso. Predvidevamo pa, da bo razlika v njegovi natančnosti tudi pri različnih rastlinskih pokrovih in reliefu. Menimo, da bodo večja odstopanja v iglastem kot v listnatem gozdu.

Mogoče bom ta super program uporabila tudi za diplomo. :green:

RisaGrrrrr

Reblog this post [with Zemanta]
  • Share/Bookmark


3 komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !