4.11.2008 ob 23:47

S Plečnikom do Prage

Pojdi na komentarje

Letos so poletni meseci minili precej delavno, zato sem se odločila šele jeseni, da si vzamem nekaj časa zase. Vozovnica za vlak je zelo ugodna in še nič ti ni treba početi, ne voziti ne navigirati. To imam dodaten plus, saj sem prišla v Prago dokaj spočita, kljub 10 uram ždenja na vlaku.  Jaz in fant sva čas porabila predvsem, da sva prebrala različne vodiče po Pragi in celotni Češki. Določitev destinacije je bila zelo spontana in nisva imela časa doma prebirati. Naši sosedje so bili malo mlajši od naju in so si pot krajšali s pivom. Hočem reči, da se v vlaku da početi marsikaj, kar bi bilo v avtu težko izvedljivo.

Prago sva si ogledala samo z ulic. Nisva šla v muzeje, saj nama je lepo vreme in ogromno mesto z zanimivo arhitekturo nudilo dovolj turističnih užitkov. Pogledala pa sva živalski vrt, ki je ogromen. Ljubljanski živalski vrt je proti njihovemu vrtiček. Med živalicami sva bila več kot štiri ure in še vedno nisva videla vsega kar so imeli. Najbolj zanimivo mi je bilo območje somraka, kjer so imeli nočne živali iz Azije. Hodnik po katerem si se sprehajal je bil temen in živali so imele obrnjen bioritem. To pomeni, da so bile v času našega obiska zbujene. Najbolj pa so me presenetili netopirji, ki v tem hodniku švigajo kar tako mimo obiskovalcev.

DSC_1768.JPG

Stala sem prav zdraven njega, med nama je bilo samo pleksi steklo.

Za dva dni sva se odpravila tudi do Olomouca, ki je manjše študentsko mestece nad Brnom. Čajnica, kjer dobiš meni čajev, ki spominja na manjši roman, je bila super mesto za si spočiti utrujene nogice po celem dnevu v parkih in  botaničnem vrtu. Hostel in oseblje v njemu so bili tako domači. Priporočam Poets’ Corner. Gostje v hostlu pa so bili posebneži. Dva Američana navdušena nad kostmi, kar se je videlo že iz njune oprave. V bistvu jih ni zanimalo zakaj je nekje kostnica, njiju je zanimalo samo dejstvo, da bo mogoče videti človeške kosti. Francoz, ki se je izselil iz Francije, da bi pokazal svoje stališče do Sarkozy-ja. Rekel je, da Sarkozy sodno preganja ljudi, ki so naredili njegove vudu lutke. V bistve ne vem ali je to sploh lahko možno, da se predsednik neke države spusti na tako nizek nivo.

DSC_1736.JPG

Ena imed degustiranih piv. Okus je imela po karameli.

Kulinarično sva poizkusila marsikaj, za nekatere jedi mislim, da nočem vedeti kaj so bile, ker so izgledale res čudno, ampak sem jih kljub temu pojedla. Sedaj ne vem ali sem zaradi takih dejanj pogumna ali samo neumna. :D Piva sva poizkusila v različnih pivnicah, nekatere imajo tudi piva z okusi. Bananino mi je imelo preveč umeten okus, ananasovo je zmagovalno, imelo je celo koščke ananasa.

Ko sem prišla v Ljubljano sem se ponovno zamislila nad javnim prevozom, kako slabo je urejen. V Pragi si imel na voljo tramvaje, podzemno železnico in avtobuse. Olomouc je bil tudi dobro pokrit s tramvaji in avtobusi. Ljubljana pa je dobro pokrita z avti. Tudi to je nekaj! Vse se mi zdi majhno doma. Ampak, to mogoče gre skupaj z velikostjo države.

Reblog this post [with Zemanta]
  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !