9.12.2008 ob 14:03

Škodljiva solata

Pojdi na komentarje

Poleti sem gledala Polnočni klub in mislim, da so govorili o tem zakaj je ekološko pridelana hrana boljša od tiste, ki jo kupimo v trgovini in je bila preškopljena in pregnojena. Mislim, da je bilo nekaj v tem smilu. Zapomnila sem si, da so govorili o vsebnosti nitratov v različnih vrstah zelenjave ter da je v nekaterih presežena vrednost.

Da so previsoke vrednosti nitratov v vodi sem se že poučila, ampak da so v zelenjavi lahko prevelike vrednosti se mi pa ni sanjalo. Tako sem malo pogooglala in prišla do strani Zveze potrošnikov Slovenije, ki vsebuje kar nekaj dobrih informacij o nitratih v solati.

Če strnem na strani napisano. Noben vzorec ni presegel zakonsko dovoljene meje, kar pa ne pomeni da ni mogoče vnesti v telo preveliko količino nitratov. Največ nitratov vsebuje rukola. Tako, da po novem jo bom jedla samo še našo domačo. :) Rukola še nima zakonsko omejene vrednosti nitratov, kar mi sploh ni všeč. Baje smo potrošniki sami krivi za visoke vrednosti nitratov v tej priljubljeni zelenjavi, ker preveč povprašujemo po njej. Pridelovalci zato intenzivirajo njeno rast.

V oddaji so povedali zakaj vsebuje zelenjava preveč nitratov. Ena od možnosti je preveč intenzivno gnojenje, kar pomeni da je zelenjava prehitro zrasla. Druga možnost za zaužitje preveč nitratov je prestara zelenjava . Torej tudi če kupiš svežo zelenjavo, ne moreš biti prepričan, da ni preveč nitratov v njej.

Celoten problem ni samo v zelenjavi, ampak v naših prehranjevalnih navadah in kraju kjer živimo. Nitrati so uporabljeni kot konzervans v različnih mesnih izdelkih, siru, ipd. Če živimo še na kmetijsko razvitem območju, to pomeni, da vsak dan zaužijemo že z vodo določeno vrednost nitratov. To je še posebej nevarno v vzhodni Sloveniji, kjer je podtalnica blizu površja , kar pomeni lažji prehod različnih snovi v pitno vodo.

Kaj vse lahko pridelamo z previsokim vnosom nitratov? Rak je kar prvi na seznamu, nevaren je za nosečnice in še bolj za dojenčke. Iz hemoglobina, ki nam prenaša kisik po telesu, s pomočjo nitritov nastane oksidiran hemoglobin, k ne opravlja svoje naloge. Tako dobimo modre dojenčke.

Rešitev za vse zgoraj napisano je pestra prehrana, lasten vrt in občasno testiranje vode, sploh če je ta iz vodnjaka ali kakšnega drugega zajetja.

rukola

Tako dobra in škodljiva. Zlobno!

Reblog this post [with Zemanta]
 • Share/Bookmark


14 komentarjev

 •   mustang
  9.12.2008 14:54

  Mal mešaš pojme, današnja voda iz javnega vodovoda je po zakonodaji iz npr. l.1990, navadna gnojnica. Spremenil so zgornje vrednosti škodljivih snovi že ene 5x odkar smo v SLO, ker ne morejo zagotovit čiste vode. Pa spremenijo zakon… Tko da je skor iz vsakga vodnjaka bolša, sploh, če uporabiš filtracijo. Kr se pa solate tiče in ostale zalenjave iz trgovin, pa to navadn folk ve že zdaunej, da je zanč.

 • Ne mešam pojmov, vem da se vrednosti za različne snovi dvigujejo, samo to ni bila tema tega zapisa. Glede na količino ljudi, ki kupujejo zelenjavo in sadje v trgovina, mislim, da se bolj slabo zavedajo kaj vse se nahaja v hrani. Uporaba vode iz vodnjaka pa je že imela za posledico nekaj smri dojenčkov, tako da nisem
  prepričana, da je voda iz vsakega vodnjaka boljša od vodovodne vode.

 •   Neki Neznanec
  9.12.2008 15:05

  Mustang ne govori o tistem čemur nimaš pojma. Slovenija je v vodnih nebesih (še posebej Ljubljana in njena okolica) in tako čisto vodo, ki jo lahko piješ iz slo. vodovoda jo lahko le redko kje v Evropi.

 •   barbara
  9.12.2008 15:15

  Ok, neki zanima…. Zakaj imajo ravno te solate toliko nitratov, ne pa recimo zelje, pa korenje, pa por- ki je na strani od zps napisano kot boljša alternativa? Če kdo ve no :) ….

 • Mislim, da vse vrste rastlin ne privzemajo hranila enako iz zemlje. Lahko pa jih tud kmetje manj zasuvajo z gnojili.

 •   barbara
  9.12.2008 15:28

  Ok tnx :) .

 •   mustang
  9.12.2008 21:57

  Govorim o navadnem kmečkem folku, ne o delavcih in meščanih. Deda mi je 50 let nazaj govoru, da ne jest, kr še črvi ne marajo. In sm ga ubogu, tko ka večina mojih. Kr se pa vodnjakov tiče, nism napisu vsakga vodnjaka, preber. Plus o ciji sm govoru.

 •   mustang
  9.12.2008 21:57

  Plus o filtraciji sm govoru.

 •   mustang
  9.12.2008 22:04

  Neki neznanec, pa kje ti žviš?? U enmu Amsterdamu al pa Berlinu majo bolšo vodo ka u LJ oz. SLO. Ker filtrirajo že vrsto let. Mi se pa šele pripravljamo in kršimo EU zakonodajo na tem področju že lep cajt. Vodovodi pa jokajo o o tem kolk to stane. Preber mal kako knjigo g. Antona Komata, priznanega vodnega raziskovalca. BTW, tut v Himalaji izginja pitna voda, ker smo jim uvalili živinorejo, s katero se prej niso ukvarjal domorodci. In uničujejo svoj habitat.

 •   Neki Neznanec
  9.12.2008 22:14

  Povem ti iz prve roke: Slovenci imamo zelo kvalitetno vodo in jo lahko brez skrbi pijemo. To je dejstvo.

 •   mustang
  10.12.2008 08:55

  Tvoja prva roka te zavaja… in to ornk. Vsebnost pesticidov, fekalij, težkih kovin, klora…. je povprečno daleč nad EU regulativo. Rajš preglej gor omenjene knjige, ka pa da zaupaš tej roki. Not so vsi podatki, še preveč. Sam uradni mediji zelo neradi objavljajo take stvari.

 • @ mustang: Hm…priznam nisem prebrala knjige o kateri pišeš, tako da tud jaz ne vem vsega. :D O kakšnih filtrih je tu govora? Klor je v vodi, ker jo na ta način poskušajo narediti primerno za pitje. Torej, da ne bi vsebovala patogenih mikrobov. Odvisno je koliko si oddaljen od vodovoda, ker le-ta mora zagotoviti, da je tudi pri zadnji hiši, do katere pride napeljava še neka min količina klora. Če si pri prvih hišah, svetujem, da vode ne piješ takoj ampak počakaš, da klor izhlapi.
  Težke kovine in fekalije pa…več kot bo posegov v okolje večja je možnost, da postane še kakšna podtalnica onesnažena.
  Glede lastnih zajetji pa še vedno predlagam kakšno testiranje kvalitete vode, škoditi ne more, če ti potrdijo, da je vse v redu.

 •   mustang
  10.12.2008 22:01

  Maš filtre, ki se uporabljajo na vodovodih in filtre, ki so za domačo uporabo. Tavelki filtrirajo na cca 10-25 mikrometrov, domači pa, če hočeš bit 100% na vse bakterije, je najbolš, da je največ 0.5 mikrometrski. Tavelki niso sposobni ustavit bakterij, tako da dodajajo klor. Domači, tadobri seveda (ne kak Brita jajca al pa kej ka ma UV lampo) pa ustavijo vse bakterije, 99.9% pesticidov in fekalij in cca. 95% težkih kovin. za popoln užitek najčistejše vode, ki BTW v taki formi v naravi ne obstaja, pa ostane še reversna osmoza. Zaradi skeptičnosti moje žene sem testiral vodo iz našega zbiralnika, rezultat je bil 100%… Kr sem sicer osebno vedu vnaprej, žena pa ma rada da dnar mečem stran, tkoaltko kaj češ. Sm že navajen in je OK, def…. Če maš pa še kako detajlno vprašanje, pa kr naprej. Sem precej nadrkan na temo. Predvsem pa še vedno sledim napotkom mojim prednikov, simpl ljudi, ki so razmišljali po kmečko logično.

 • Hvala za razlago. Bom razmislila o filtrih, pa mogoče sledi še kakšna objava na to temo. :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !