11.12.2008 ob 18:17

Živo srebro v Soči

Pojdi na komentarje

Ali je živo srebro strupeno? Naš profesor za limnologijo je rekel,da v elementarni obliki ni strupeno, vendar nam ne priporoča razbijati termometre in jesti živo srebro, ker je velika možnost, da bomo nerodni in pojedli še steklo zrave. Potem bomo pa trdili, da nam je dal neumno idejo. Kako je živo srebro lahko nevarno? V metilirani obliki. Do te oblike pride s pomočjo različnih mikroorganizmov.

Letno po Soči v Tržaški zaliv pripotuje 100 ton živega srebra, kar se mi zdi ogromno. In glede na to količino se seveda postavi vprašanje kolikšna količina morske hrane je še zdrava in kdaj je rib preveč? Našla sem eno lepo stran, kje je govora ravno o moji temi, tako da tokrat samo link do odgovorov. :wink:

Na seminarju za zobozdravstvene delavce so enkrat prišli tudi do vprašanja koliko so škodljive amalgamske zalivke. In odgovor je bil, da manj težkih kovin vneseš v telo z eno zalivkot, kot če poješ eno konzervo tune. :)

Soča

Reblog this post [with Zemanta]
 • Share/Bookmark


5 komentarjev

 •   Borut Kokalj
  16.12.2008 22:15

  Kje si našla podatek o 100 tonah letno? Na vseh simpozijih do sedaj in v vsej literaturi, ki sem jo pregledal je govora o 2 do 3 tonah živega srebra letno kar je še vedno ogromna številka. 100 ton pa je precej precej preveč.
  V 500 letih delovanja Idrijskega rudnika je v okolje na različne načine odšlo 38000 ton živega srebra. Precej ga je preko zraka odpotovalo v tla in živa bitja v okolici Idrije, precej pa seveda tudi v Idrijco in potem seveda Sočo in Tržaški zaliv. No pa tudi če bi vseh teh 38000 ton živega srebra šlo v vodo in če to delimo s 500 leti pridemo na 76 t letno. Tako da je 100 ton kljub dodatkom iz ostalin Soške fronte in tovarn celuloze v Videmski pokrajini krepko prevelika številka.
  Če pa imaš vir, ki navaja 100t na leto pa te prosim, da mi ga posreduješ, da raziščem od kje in kako tak podatek.

 • To nam je rekel prof. Toman na predavanjih in to ne enkrat. Tako, da sm mislila, da so to verednostojni podatki in jih lahko navajam svetu. Hm, če je drugače se opravičujem…sam ….a mi zameriš?

 •   Borut Kokalj
  17.12.2008 21:47

  hehe Bom prof. Tomana mal pobaral od kje mu taki podatki :) Je mal prenapihnu številke :)
  Ah ne zamerim :) Itak da ne :)

 • Kdo bi si mislil, koliko strupov je v naši okolici?

 • Povsod je dosti strupov in najbolj zanimivo se mi zdi, da smo še vedno živi. :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !