18.03.2009 ob 12:46

Zakaj na pašnjo ovc?

Pojdi na komentarje

Pasme psov so opisane po videzu ter namembnosti. Pod namembnost imam v mislih delitev na lovske, delovne, ovčarske pasme, čuvaje in vlečne pse, pa še bi se lahko kaj našlo. Na razstavah se ocenjuje lepoto psov, na ostalih tekmovanjih, pa delo psa. Za nekatere pasme psov je že določeno, da je potrebno imeti poleg vzrejnega dovoljenja (in mogoče, še česa, kar jaz ne vem :roll: ) tudi osnovni izpit iz dela, ki je značilno za pasmo.

Za borderske ovčarje bo v Sloveniji kmalu potrebno imeti opravljen izpit iz pašnje ovc, da bodo potomci imeli rodovnik. Verjamem, da se bo kar nekaj psov potem prodajalo brez papirjev, ker bo to pač veliko bolj preprosta rešitev. Vzreditelji, ki bodo hoteli zagotoviti pse, ki ustrezajo opisu pasme, pa bodo ta izpit naredili.

In glede na to, da sem zadnjič pisala o mojih prvih izkušnjah z ovcami in pašnjo, sem tokrat napisala še zakaj sem s tem športom sploh začela.  Pa še četrtek je jutri in to pomeni, da bom ponovno pastirica.

ovce4

 • Share/Bookmark


5 komentarjev

 • Varvi, za pridobitev vzrejnega pašni izpit ne bo potreben, bo pa – verjetno – za pridobitev slovenskega šampionata :-) .
  Ker vama manjka, kar pridno delajta (pa Inter tudi manjka, pa Italijanski…) :-)

 • Ampak vseeno bi bilo dobro, da bi borderji imeli izpit iz pašnje, ker v Sloveniji se jih za vse ostalo prej šola.

 •   sibila
  20.03.2009 21:58

  Kako je bilo ponovno na ovčkah? Sta uživali?

  Mi zaenkrat še nič ne pasemo, se pa veselo podimo naokrog in nabiramo kondicijo. Vsak dan imamo take sprehode, da se s kakim krajšim sploh ne zadovoljita več, sta prišli v formo. Mimi je itak na shujševalni;)

 • Na ovčkah je bilo super, še vedno se jaz učim in Varvara ponavlja že poznano.

  Mislim, da mi je moja trenerka – Martina rekla, da do enega leta pašnja itak odpade. Pa ne je hujšat, dojenčki morajo bit malo debeli, da so bolj veseli. :D

 •   sibila
  21.03.2009 22:09

  Ja, saj vsako resno delo do enega leta odpade. Za pašnjo pa mora pes kar obvladat osnove poslušnosti, npr. prostor, kar pa nekako do enega leta…
  Za delo bo še dovolj časa kasneje, sedaj je treba bit veseli(debeli) mladiček :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !