31.03.2009 ob 19:44

Reševanje žabic

Pojdi na komentarje

Nobene živali ali rastline ne pogrešamo dokler je v okolju in skrbi, da s svojim obstojem v okolju ohranja neko ravnotežje. Biologi ne odkrivajo samo novih vrst, pridigajo o globalnem segrevanju in prepovedujejo nove gradnje, ampak tudi skrbijo za okolje takšno kot je in poskušajo omiliti človeške spremebe, ki jih nekatere vrste ne razumejo.

Društvo za proučevanje dvoživk in plazilcev vsako leto organizira prenašanje žab čez cesto na Večni poti v Ljubljani. Žabe se namreč spomladi, sploh ob takšnih dneh kot je današnji množično selijo iz svojih zimskih domovanj do mrestišč, kjer se parijo in odložijo mreste polne jajčec.

Včeraj zvečer sem se udeležila ene takih akcij, saj me je malo vseeno zanimalo kako izgleda pobiranje dvoživk in prenašanje le – teh čez cesto. Najprej smo vsi dobili svetleče jopiče, da smo bili vsaj mi varni na cesti, če že žab nihče ne opazi. Nekaj članov iz vsake skupine je dobilo ralično obarvana vedra za različne vrste ter spola. Nato smo se razdelili v dve skupini, ena je šla skozi gozd po kolesarski poti, druga pa ob cesti. Pot nas je vodila od biološkega središča (, ja našega faksa) do konca živalskega vrta, kjer smo žabice odložili. Dobili smo večinoma samčke krastače (Bufo bufo), rosnico (Rana dalmatina) in sekuljo (Rana temporaria).

Moja vloga je bila bolj zapisnikarska, saj sem skakljala naokoli z listom in svinčnikom in popisovala ulov. Na koncu sem vzela enega krastačkota tudi v roke, da sem si ga po bliže ogledala. Vem, da dvoživke ne uravnavajo temperature kot mi, ampak vseeno nisem pričakovala, da bo živalica tako mrzla, še mene je zazeblo v prste.

Verjetno bi lahko občina Ljubljana našla kakšno rešitev za žabe, ki vsako leto opravljajo to hazardersko pot. Ampak kot sem povedala že v prvem odstavku, večinoma življenja okrog nas ne opazimo, dokler ni nekaj hudo narobe.

Če bi se kdorkoli hotel udeležiti prenašanja žab čez cesto je tu povezava do strani, kjer so objavljeni dnevi in ure, ko se to dogaja. Sami si morate priskrbeti le primerno obutev in svetilko, znanje izkušnje ter ostalo opremo prinesejo organizatorji. :D

zaba1

Nujna oprema, vedro in brezrokavnik z odsevniki.

zaba2

Krastačji samčki v vedru.

zaba3

Na poti proti mrestišču.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !