18.05.2009 ob 12:22

Atletske ovce

Pojdi na komentarje

Po tednih treniranja z Varvaro sva se s trenerko Martino odločile, da je čas za resen preizkus znanja (tukaj Varvarin prvi neuraden preizkus). V Avstriji (Beljaku) so prvič organizirali izpit in tekmo iz pašnje ovc in temu primerne so bile tudi razmere. Na prizorišče smo prišli točno, da ne bi česa zamudili, vendar ni bilo še ničesar postavljenega. Izpiti so se začeli z dve urno zamudo. Preden sem bila jaz na vrsti je ura odbila poldne in sodnica je odredila odmor za kosilo. Po dolgem, dolgem čakanju, sem bila končno na vrsti.

belj_1

Te ovce so bile nekaj posebenga. Niso bile navajene na pašnjo s psom in so se bolj kot psa prestrašile človeka. Imele so dva načina obrambe pred delom: mirovanje in ignoriranje okolice ali prehitro reagiranje na psa in vodnika. Pred odmorom so bile ovce lene zaradi vročine in so se posluževale prve obrambne strategije. Po kosilu, ko sem prišla na vrsto pa druge. Iz ograde niso hotele, še manj pa v ogrado. Mislim, da so to glavne značilnosti avstrijskih ovčk začetnic.

Tekmovanja, ki so izpeljanka iz pastirskega dela, niso v Sloveniji dobro poznana, tako da je tu povezava, ki pomaga malo bolje razumeti nadaljno besedilo.

Z Varvaro sva jih takoj dobile iz ograde, izpeljale prva vratca, odpravile z drivom, outrunom in drugimi vratci, nato pa so nama pobegnile. Ker še ne delava na velike razdalje, je bilo lovljenje atletskih ovc brezupno početje. Če bi zaključile še z zadnjimi vratci in jih spravile v ogrado, bi bil izpit opravljen. Glede na to, da sva vse, za naju, zahtevne vaje super opravili, je to zame majhna zmaga in dokaz da napredujeva.

belj_2

Ker sva imele ta hitro in zelo boječo skupinico ovc, sem morala hitro hoditi oziroma teči, da je bilo med mano in ovcami dovolj razdalje. Mislim, da sem v času izpita pretekla skoraj kakšen kilometer. Pri tem pa sem morala še Varvi dajati povelja. Na koncu sem bila ravno tako utrujena in zadihana kot po kakšnem dobrem tekaškem treningu.

Od sedmih udeležencev izpita, ga je opravila le ena, pa še ta se je zelo namučila v teh zelo posebnih okoliščinah.

  • Share/Bookmark


5 komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !