16.07.2009 ob 12:33

Kako nastane znanstveni članek

Pojdi na komentarje

Kako pridejo drugi raziskovalci do ideje, da bi napisali kaj o svojem delu in objavili mi ni prav jasno. Nekateri odkrijejo nove vrste za Slovenijo, mogoče najdejo nove lokacije redkih vrst. Ali pa se jim zgodi na terenu nekaj takega, da rečejo: “O temu moram pa res nekaj napisati!” Po drugi strani pa sem jaz precej oportunističen človek, vsaj glede dodatnega dela. Dokler ni eden od profesorjev ponudil desetko, če napišemo članek, nisem imela nobene volje izgubljati čas s pisanjem, popravljanjem, iskanjem literature, urejanjem grafov,…

Po napovedi, da za članek v znanstveni reviji, dobimo kolokvijsko oceno deset, mi sploh ni bilo več težko urediti rezultate terenskih dnevov, sedeti ure in ure pred ekranom in urejati moj izdelek. Ker pa sem imela še druge obveznosti med letom (izpiti, tereni, pa denarček si je treba zaslužit in Varvara :) je imela podmladek), se je pisanje zavleklo do poletja. Tako je minilo vsaj pol leta od takrat, ko sem s pisanjem začela. Sedaj je v prevajanju pri moji sestrici, ker sem mnenja naj vsak počne kar mu gre najbolje. No, potem me čaka ponovno še nekaj popravljanja in usklajevanja z mojim mentorjem – soavtorjem. Ampak sem pozitivna, da se stvari počasi zaključujejo. Seveda, lahko izdelek revija tudi zavrne, ali vsaj pošlje nazaj članek z goro popravkov, ki jih bom morala upoštevati. Vsaj malo morale pa le moram imeti, da bo končni izdelek dobro sprejet.

pisarna

Slika sposojena, tukaj je povezava. Se pa nekako vidim v taki "pisarni".

Na kratko, hotela sem povedat, da pisanje neke znanstvene novice, tudi če imaš super rezultate, ni tako preprosto. Vsaj za nekoga, ki se prvič spopada s tem. ;) Bloganje je definitivno bolj zabavno in sproščujoče pisanje.

 • Share/Bookmark


3 komentarjev

 • Res je, pri bloganju lahko napišeš popolnoma neutemeljene argumente in vse možne bedarije, pa nimaš nobenega problema.
  Pri znanstveni literaturi žal tako ne gre.
  :)

 • Na žalost je redko tako, da bi kdo pogruntal nekaj res hudga in o tem napisal članek (to bi bila idealna znanost). Večinoma ljudje nekaj raziskujejo, včasih tudi zelo neuspešno in potem svoje ugotovitve in rezultate spravijo v pisno obliko in upajo na objavo v kaki dobri reviji, ki jim bo prinesla določeno število točk…

  Se pa najdejo geniji in entuziasti, ki se tresejo za ekranom svojega računalnika ali za pultom laboratorija in komaj čakajo, da bodo svetu povedali nekaj novega. Luštno jih je gledat v vsakem primeru, če so še malo kritični do sebe, so pa sploh občudovanja vredni. :-)

 •   sibila
  17.07.2009 16:39

  Upam, da ti ga čimprej objavijo in čimmanj popravkov :)

  Tako pisarno bi pa jaz TAKOJ imela, super je.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !