8.12.2009 ob 10:57

Drevesni lišaji

Pojdi na komentarje

Drevesni lišaji so se mi vedno zdeli nekaj kar je na drevesu, ker tam pač je. Vedela sem kako so zgrajeni in v grobem kako deluje ta zveza med algo ali modrozeleno cepljivko in glivo ter kako se razmnožuje. Mislim, da od osnovne šole naprej sem tudi poslušala o temu, da lišaji nakazujejo čistočo zraku. Če ni lišajev je zrak zelo onesnažen, če so skorjasti lišaji prisotni je že malo boljša situacija, prisotnost listastih nakazuje že zelo čist zrak, če pa kje opazite grmičaste je zrak okrog vas res čist.

Na koncu šolanja pa sem na terenskih vajah morala s pomočjo lišajev določiti kakšno je stanje zraku v okolici. Metoda temelji na opazovanju dreves in določitvi kakšni lišaji rastejo na deblu in kolikšen del drevesne skorje je porasle z njimi. Prav tako ne gledaš celo drevo, ampak samo del drevesa, ki je najbolj porasel z lišaji, ki pa ni nujno obrnjen proti severu. Lišaji in mahovi ne rastejo vedno na severni strani, ampak si izberejo najbolj vlažen del drevesa. Onesnaženost zraka smo določali v Cerknici, Uncu, Rakovem Škocjanu, Slivnici, Grahovem, Gorenjem jezeru, Lazah pri Gorenjem jezeru in Otoku.

lisaji

Ni moja slika, so pa lišaji na njej :D

Najbolj je bil onesnažen zrak v Cerknici in Uncu. To smo tudi pričakovali, saj je Cerknica kar urbanizirana. Unec pa ima avtocesto v bližini. Najmanj so bile onesnažene Laze pri Gornjem jezeru, saj ležijo v kotanji in se izognejo nekaterim zračnim masam. Rezultati vseh krajev so se ujemali z rezultati merilnih naprav ARSO. To pomeni, da lahko z zelo preprosto metodo, ki ne zahteva veliko časa, denarja, ljudi in dolgoletne izobrazbe, sami določite v kakšnem okolju živite. Mislim, da si vsak zasluži vedeti kakšna je kakovost okolja v katerem biva.

Reblog this post [with Zemanta]
  • Share/Bookmark


4 komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !