20.01.2010 ob 16:27

Ali te je strah pajkov?

Pojdi na komentarje

Že nekaj časa nazaj mi je kolega, ki se ravno tako ukvarja s pajki poslal zanimiv znanstven članek z naslovom: Spiders are special: fear and disgust evoked by pictures of arthropods, ki je bil objavljen v reviji Evolution and Human Behavior. Ukvarjal se je z dejstom, da je ljudi v splošnem veliko bolj strah pajkov kot čebel, hroščev ali metuljev. Da nas ni pretirano strah zadnjih dveh skupin živali, so utemeljili, ker niso nevarne. Če primerjamo pajke in čebele po nevarnosti, bi tukaj čebele zmagale, vendar jih kljub temu ljudje nimajo za tako strašljive kot pajke. Čebelji piki so neprijetni, če je oseba alergična nanje, pa lahko pride do hude alergijske reakcije. Ugrizi pajkov se manj pogosto zgodijo, posledice pa v večini primerov niso tako burne kot pri čebelah, osah, sršenih.

V članku so rezultati ankete, ki so jo izvedli med študenti (torej odraslimi ljudmi), pokazali da se moški manj bojijo naštetih živali od žensk. Vsak spol posebej in oba skupaj se najbolj bojita pajkov.

Avtorji članka razlagajo to bojazen pred pajki takole, ker človek pozna čebele, saj že stoletja od njih pridobiva med, je strah pred čebelami manjši, saj se ve kakšno je tveganje, ko prideš v stik s to živalco. Od pajka nima človek podobne koristi kot od čebel. Zato ne ve kakšno je tveganje pri rokovanju s temi bitji in je strah pred pajki še toliko večji.

Če povzamem, ljudje se ne bojimo nevarnih stvari ampak neznanih.

strah

Te je strah mene? Zakaj?

 • Share/Bookmark


17 komentarjev

 • Predstavljaj si dvometrske pajke, ki te napadajo!

 • zak: preveč znastvenofantastike gledaš…. pajki so najnežnejša bitja, vsaj kar jih jaz poznam-.. pajki načeloma ne napadejo, če se ne počutijo ogrožene, če pa mačku na rep stopiš pa itak zacvili,….

 • To je nerealno, razen v sanjah :D

 • Tudi sanje so realnost!

 • Mi grejo dlake pokonc, ko sam slišim za njih.

 • Tanč: pajki majo pa vedno dlake pokonci :D

  gigi: prav imaš. Čeprav so predatorji, so precej miroljubni.

 • gigi, jaz ti bom verjela na besedo, namreč, da so pajki nežna bitja. Samo meni je vseeno neprijetno, ko se srečam z njimi – tako: iz oči v oči.
  Sem pa načeloma že premagala strah do njih. Sem jih pustila, da se sprehajajo po moji roki in ugotovila, da mi nič nočejo :)
  Še malo pa bomo prijatelji :)

 • Ja sej veš, več strupenih pajkov je manjših pajkov kot tistih velikih (drži strup je v malih flaškah), ki pri ljudeh vzbujajo strah in trepet, no spet odvisno od vrste. Je pa tudi družina pajkov, ki so po naravi agresivni in seveda strupeni.

  …, jaz sem svojega sprehajal po trebuščku, grammostola rosea, že po karakterju miroljuben pajek.. Mene je bilo strah pajkov pa sem si kupil enega orjaka in sem jih vzljubil. Lahko bi se reklo sem ljubitelj ptičjih pajkov, ne vzgojitelj ;) Pajki so zakon…

 • jaz se bojim izključno pajkov, ki se nahajano v moji sobi. res, ker sem nekje prebrala, da letno v spanju baje pojemo okrog 5 pajkov.

 • Vedno me je zanimalo od kje ta podatek pet pajkov letno. A je to dejansko kdo šel ugotavljat kaj vse pojemo ponoči. Ali je to samo neka govorica, ki se je prijela med ljudmi?

 • jaz dejansko ne verjamem v to, če pa že zakaj potem ni nobene reakcije, če naj bi pajki imeli strup in toksine :)

  samice pojedo pajka po parjenju, to je to, kdor je pa res željan pajkov, jih pa v Indiji trumoma (žal) pečejo na žaru, dober tek :)

 •   krištof
  20.01.2010 20:31

  škorpijoni na žaru so še bolj okusni od pajkov :D

 • Kulinarične debate na mojem blogu…neverjetno :D

 •   maja
  20.01.2010 21:23

  ja kerga pa ni strah pajkov mene je

 • ja, jaz sem gledala oddajo po televiziji, kjer so povedali, da v spanju pojemo marsikaterega pajka – saj tisti so si sami krivi, kaj pa nam zlezejo v usta. Bolj strašljivo je, da bi nam lahko zlezli tudi v uho in tam ‘gnezdili’. Naprej sploh ne razmišljam.
  Gigi, slaba tolažba – jaz se velikih pajkov ne bojim. Ta mali, no, saj si sam rekel, so pa hujši – ena taka mala ‘mrcina’ te lahko ugrizne ne da bi vedel kdaj, potem si pa že Spiderman ;)

 • Mogoče je res, če hoče not nej gre, sej ga itak želodec predela in,…. :)

  drgač pr ns ni strupenih pajkov, se nimaš kej bat, čeprov se spomnm je enkrat en mali pajkec, sredi noči ugriznih bratca na blazinico palca na roki, zanimivo da mu je sploh predrl kožo, ker je bil tok mali,…

 • gigi ima prav. Glede na velikost večine slovenskih pajkov je predrta koža največ kar zmorejo. Ok, kot povsod so izjeme, ampak nekih zverin res nimamo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !