31.07.2010 ob 13:21

Estivacija bloga

Pojdi na komentarje

Nekateri vročino obožujejo, pa sončenje in plažo. Meni še ni uspelo odkriti čarobnosti potnega dela leta. S psom moreva ven ali zgodaj zjutraj ali skoraj zvečer, če samo premakneš prst v ne klimatiziranem prostoru se potiš, kot da bi kopal na vrtu, umske sposobnosti limitirajo k nuli, za ležanje na plaži pa letos nimam časa. Pa tudi če bi ga imela, me obračanje na brisači nervira, ker ga doživljam kot slabo porabljen čas. Ležanje zame ni sprostitev, gibanje je sprostitev. :)

Hroščki med poletnim družabnim srečanjem, skoraj kot ljudje na kavici, samo mi nismo tako svetlikajoči :D

Pri nas doma nimamo klima naprav in v največji vročini moram ravno tako opraviti čim več za mojo diplomo, če se da tudi kakovostno, da ne bo veliko popravljanja kasneje. Vseeno, pa namesto običajnih osem ali več ur dela za diplomo , pristanem nekje na šestih, če se res potrudim in vztrajam pri mizi, samo da bi naredila kar največ za tisti dan. In če je v dnevu šest ur čas, ko možgani delajo, ta čas ne porabim za pisanje bloga. Težko bi rekla, da mi je zmanjkalo tem, ki si jih želim tukaj izpostaviti. V bistvu se jih je nabralo kar nekaj, ampak koordinacija prsti, možgani in oči je bila zadnje tedne naporno opravilo.

Skrivanje pod listi robide pomaga premagati vročino?

Tako sem se odločila, da bo tako kot nekatere živali tudi moj Blazno Blatnik imel občasna obdobja estivacije. In ravno smo se prebudili iz enega. Kaj sploh estivacija pomeni? Tako nevretenčarji kot vretenčarji imajo posameznike, ki vročino slabo prenašajo in takšni poleti preidejo ob visokih temperaturah preidejo v dolgotrajno mirovanje. Tako se izognejo možnosti pregretja in prekomerne dehidracije. Stanje je podobno zimski hibernaciji, saj se ravno tako zniža stopnja metabolizma. Nekaj poletnih zaspancev, poleg mojega bloga; polži, ki poleti splezajo stran od razbeljenih tal na kakšne zidove, količke, …tam zaprejo vhod v svojo hišico in čakajo na boljše oz. hladnejše čase. Kopenske rakovice se zalezejo v svoja podzemna skrivališča. Ribe pljučarice se zakopljejo v blato in čakajo, da se njihov ribnik ponovno napolni z vodo.

  • Share/Bookmark


5 komentarjev

  • Jaz pa poleti šele zares zaživim.

    Kaj bi dal, da bi bilo celo leto tako fajn toplo kot julija in avgusta.

    Včeraj sem skoraj zmrznil, dnevnih temperatur pod dvajset sploh ne morem prenašati, da o tistih pod pet stopinj raje sploh ne govorim.

  • Jaz sem pa tudi na strani tistih, ki imajo raje kako stopinjo manj kot pa več. Tele temperature, ki so v zadnjih dneh, so blizu optimuma. :)

  • Se strinjam z bubo. Zame so čisto optimalne :)

  • poletje je zakon, takrat se vse razživi do popolnosti

  • In zakaj še nimate klima naprave? Obstajajo tudi prenosne, ki so bolj dosegljive… pa tudi ta “velike” niso več tako nedostopne.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !