12.10.2010 ob 11:36

Raziskovanje nagonov

Pojdi na komentarje

Trije od Varvarinega podmladka so prvič odšli na travnik in si ogledali ovce od blizu, zelo blizu. V bistvu so kar malo pasli tisti dve ovci, ki sta bili postavljeni v ogrado. In zanimivo se mi zdi kako različni psi pristopijo k ovcam. Eni samo sledijo vodniku in se zanje skoraj ne zanimajo, drugi jih malo povohajo in z nekaj vzpodbude pričnejo delati osnovne vaje iz pašnje. Nekateri pa imajo takšen nagon, da kar pričnejo s pašnjo ne glede na vodnikovo pripravljenost. Nobena od možnosti ni idealna za šolanje, po drugi strani pa noben od psov ni izgubljen primer. Vsak lahko postane pastirjeva desna roka.

Skupina za začetnike.

Lepo je gledati psa, ki ugotavlja, da ima v sebi neko željo po delu, ki ga do sedaj ni opravljal. Kako se spoznava s svojimi nagoni in ne zmore vedno slišati in upoštevati vodnika, čeprav ga v ostalih situacijah vedno spoštuje. Nekatere borderje je v neki fazi strah nagona, ki ga imajo v sebi, saj se jim neupoštevanje vodnika zdi grozno. Na pašniku se skoraj ne premaknejo več. So pa tudi takšni, ki jim samozavest tako zrase, da bi kar sami izdelovali vaje. Težko je pisati o izražanju pastirskih vajencev,  potrebni jih je videti in najlepše jih je doživeti. :)

Lučko zanima volna v ogadi.

Fly bi nekaj delala.

Lani sem pripravljala Varvaro na njen izpit, ki ga je v končni fazi tudi opravila. Letos bom po podobni poti vodila Luno, našo razmišljujočo modro psičko. Kakšen bo rezultat, ne vem, se pa že sedaj veselim vsake nove vaje z njo. Super jo je opazovati kako napreduje iz treninga v trening.

Luna med delom.

  • Share/Bookmark


2 komentarjev

  • Samo, da ne bo reva izobražena, na koncu pa brezposelna.
    Potem bo najbrž lahko rekla: to preklemansko človeško življenje.

  • Ta je pa dobra! No, upam, da ji ne bo potrebno iskati službe. :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !