10.01.2011 ob 10:39

Tudi pajki poznajo predigro

Pojdi na komentarje

Živalske vrste, vključno z našo1 , imajo paritvene rituale. Pri vretenčarjih je v splošnem lažje opazovati različna vedenja, ker so večji od nevretenčarjev. Ne vedno, ampak recimo v večini primerov. Ter znotraj skupine, npr. ptice, se vedno najdejo podobnosti in je vse skupaj lažje določljivo. Kot pri velikosti so tudi tukaj odstopanja, ampak lažje je najti podobnosti. Pa tudi vretenčarji so veliko bolj raziskani kot nevretenčarji. O vretenčarjih je več podatkov ne samo o vedenju, ampak tudi anatomija, ekologija. Tako je veliko lažje določiti okolja, ki so pomembna za zaščito neke vretenčarske vrste, kot pa nevretenčarjev. Vrste, ki so slabo poznane so tudi slabo varovane, ali pa sploh niso, odvisno od zakonodaje, zavesti posameznika,…Spolnost je danes glavna tema. :) Malo me je odneslo v moje področje.

In da neham dolgoveziti, včeraj sem preko znanke, raziskovalke pajkov, prišla do novice, da so pri pajkih odkrili predigro. Samci so spolno zreli pred samicami in tako postopajo po mrežah svojih simpatij in čakajo, da bo izbranka dokončala svoj razvoj. Če se pajek, kljub možnosti da ga bo samica pojedla, opogumi in z njo izvaja navidezno občevanje, bo damica spolno zrela veliko hitreje. Samcu se pogum izplača, saj to pomeni, da bodo njegovi potomci v kokonu najhitrejši v razvoju. Pajkovke imajo namreč več partnerjev. Ta primat pa samcu zagotavlja večjo možnost, da se bo ravno njegov genski material prenesel naprej.

Če še kdo misli, da smo edina vrsta, ki je obsedena s seksom, naj vas potolažim, so tudi druge in me prav zanima kakšne zanimivosti se bodo še odkrile pri nevretenčarjih. Še povezava do originalne novičke.

  1. ki se sploh ogromno ukvarja z misijo spolnost []
  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !