28.03.2011 ob 11:27

Lunin izpit

Pojdi na komentarje

Ne bom pisala kot da je bilo vse v redu na izpitu, ker ni bilo. Luna je bila super, jaz pa neumna in očitno z veliko sreče, zelo veliko. Bili so filmski preobrati, ampak začnimo na začetku priprav za izpit.

Luna je po zimskem premoru od ovc, ki je trajal približno tri mesece, ponovno pričela vaditi sedem tednov pred izpitom. Opravila je devet treningov, nekaj zelo kratkih, tako da ti se lahko štejejo kot polovični. :) V zelo kratkem času sva z Luno ponovno vzpostavili dober odnos, ker čeprav živim z njo, to ni moj pes in ne delam z njo vsak dan. Popravili ali nadgradili sva večino vaj in za izpit ni bila super pripravljena, da bi lahko dosegla ogromno točk, ampak dovolj, da ga lahko opravi.

Največji garač. Peljal je pet psov na izpit in mislim, da dva na tekmo. :)

Na izpitu je šlo super, Luna je sodelovala, bila je spočita, živahna, ubogljiva, skratka super in sodnik mi pove, da so mi ovce ušle in zato nisem opravila izpita. Če sem prebledela, je bil to samo odraz notranjega počutja. Upam, da nisem imela odprtih ust. :) Ne bom dolgovezila kako sem opravila vajo in kako bi jo morala. Vaje nisem nikoli izvajala, da bi prišla do situacije kot je bila na izpitu in zato nisem je videla napake. Niti za trenutek in  tudi, ko sem se zunaj skoraj požrla od žolča, ki ga hranim za takšne situacije, sem si morala priznati, da preprosto nisem vedela, da je vse skupaj narobe. Občutek, da sem odpovedala jaz in ne pes, pa je ostal. Zelo neprijetno, sploh ker v življenju ni gumba, da bi odvrtel stvari nazaj in jih popravil. V glavi pa se mi je vrtela samo moja napaka dneva. Razmišljala sem že o prihodnjih treningih, o novih datumih izpitov, koliko so oddaljeni, … Kar naenkrat pa me kliče eden od organizatorjev, ker se je sodnik odločil, da lahko ponovno opravljam izpit. Od vsega šoka, sem izustila samo:”Zakaj?” Verjetno najbolj brez zvezno vprašanje v tistem trenutku. V glavnem, sodnik je razumel kaj me je zmotilo, ali še bolje kaj je zmotilo ovce in mi dovolil ponovno opravljati izpit. Mislim, da je to nekaj najhujšega. Na voljo imaš nekaj minut, da se sestaviš, pozabiš na vse grde občutke in narediš vse kot je prav. Luni pa sem morala zaupati, da ima dovolj moči, za še en izpit. Opravili sva.

Delavka moja!

Če sedaj gledam nazaj, lahko rečem, da sem z enim plačilom, dobila dve možnosti opravljat izpit, kar je redkost. Sem se pa udeležila tudi tekme v prvem razredu, ker me je zanimalo kako vse skupaj izgleda. Jasno, že ko sem poslala Luno od mene, sva bili izločeni, ampak mi je sodnik dovolil opraviti cel program, ker je rekel, da je videl, da imam res veselje do dela. :D Prijazno!

Fotografije je ponovno prispeval Nino.

 • Share/Bookmark


5 komentarjev

 •   sibila
  28.03.2011 13:03

  Čestitke za opravljen izpit! Saj nismo dvomili v vaju, napake pa se tudi dogajajo, nič zato, važno da sta se imeli fino in da je tudi sodnik to opazil! :)

 •   sibila
  28.03.2011 13:04

  Večinoma je pot tako pomembnejša in zabavnejša od rezultata…

 • Sibila se strinjam, glede poti. Pa saj sedaj nama bo lažje, sezona za volno se je šele začela. Pred nama je pet neuradnih tekem, jeseni, za konec ena uradna…super bo :) Izpiti so tečni, ampak se mi zdi prav, da so.

 • No, človeku nekaj sreče v nesreči vedno prav pride, kenede.
  Verjamem, da je bilo vse skupaj pravzaprav naporno, ker tako nepričakovano dobiti drugo priložnost, človeka tudi vrže, ker nanjo ni pripravljen. Dobro, da sta obe zmogli. Sicer se ne zastopim kaj prida na te zadeve, še največ sem o tem izvedela od slavnega avstralsekga pujska Babe :-) , vem da je ovčice super obvladal in da je to najbž cilj.

  Čestitam za opravljen izpit in za “veselje do dela” :-)

 • nevenka: To je športna disciplina kot agility, frizbi, pa še kakšna. Uporabno je, če imaš dejansko doma ovce in jih je treba premeščati s pašnika na pašnik, ločiti v dve skupini,…To je pasma, ki je namenjena delu z ovcami, ampak za razliko od kraškega ovčarja, ki jih varuje, je namen te pasme zganjanje ovac. Pasma je iz Anglije in tam so pričeli prirejat tekmovanja v pašnji, ko je bila sezona pašnje končana in so ovce odpeljali v dolino.
  Hvala za čestitke in upam, da je moja razlaga vsaj malo razumljiva. V živo je vse skupaj res lepo videti. :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !