24.05.2011 ob 14:32

Ovce in bič

Pojdi na komentarje

Do sedaj sem imela agility za najbolj nevarno disciplino, ampak po novem je na vrhu pašnja. Pri poslušnosti kdaj dobim kakšno modrico, ko se pes preveč zaigra. Na agilityju se kdaj spotaknem ob svoje noge, ovire ali psa in pridelam kakšno odrgnino ali modrico. Na pašnji pa res ni bilo večjih nesreč. Kakšne strgane hlače, ker sem se zapletla med količke ali ogrado. Malo zabolijo prstki na nogah, ko te pohodi ovca. No, zadnji trening pa je postregel z novimi možnostmi poškodb.

Pri pašnji se uporablja palico za svojo podaljšano roko, lahko pa jo zamenja velik bič za konje. Do sedaj sem delala s palico, ampak se je trenerka odločila, da poskušava z bičem. Ni problema, poskusimo, kaj pa lahko gre narobe. Saj mi je razložila kako in kaj. Sploh ker ne bom delala sama, ampak z izkušenim pastirjem1. Torej bom jaz samo govorila povelja in opazovala reakcije psa, da bom naslednjič sama počela isto. Slišalo se je zelo preprosto. :)

Pes je delal veliko boljše, ker mu je bil že tlesk biča neprijetno slišati. Postal je veliko bolj miren in njegov pogled je nakazoval, da je hrček v glavi, končno premaknil stikalo možganov na ON. Problem je bil, da telepatija še ni na voljo za komercialno uporabo. Tako nisem imela pojma kam se misli moj inštruktor premakniti, če mi prej ni povedal. Tako sem jih tudi sama kdaj dobila z bičem po glavi, ker sem se znašla na napačnem mestu. Udarec biča kar peče in mogoče niti ne peče toliko, kot se prestrašiš, ko te vrvica oplazi. Vseeno se veselim nedeljskega seminarja za pašnjo, ki ga bom tokrat obiskala z mojim Fjodorjem2.

Pašnja v tandemu je mogoče dober način, da te inštruktor kaj nauči, vendar mora imeti poleg znanja o ovcah in delu psov, tudi občutek za tečajnika.

  1. kako se to smešno sliši []
  2. končno imam skoraj odraslega psa []
  • Share/Bookmark


2 komentarjev

  • Bič? :-(

    Biči mi niso niti malo všeč, konji se mi zaradi takih reči že od nekdaj smilijo.
    Kaj res ne gre drugače?

  • Če bi bil od malega pri ovcah bi mogoče šlo tudi drugače. Ampak saj ni tako hudo kot je napisano. Po drugi strani pa ni neke izbire ali ovce ali pes. Če ga ne ustavim pravočasno, mi jih poščipa, kar spet ni v redu.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !