30.05.2011 ob 09:43

Seminar o pašnji

Pojdi na komentarje

Letos ne vlagam veliko samo v nov poligon in vse materialno kar spada zraven, ampak tudi v znanje. To je že tretji seminar, ki sem ga letos obiskala. Drugi o pašnji in drugi s Fjodorjem. Za letos je predviden obisk še enega seminarja v avgustu. Zadnji bo agility seminar s francoskim sodnikom agilityja, ki bo letos prava zvezda, saj bo jeseni sodil svetovno prvenstvo, jasno, agilityja in jasno, v Franciji. :) Res je, nov poligon v delu sam govori, da res nekaj počnem. Lahko tudi pokažem seznam s tečajniki, ki so zaključili šolanje in bo ponovno nekaj za videti. Znanje s seminarjev pa je težko pokazati na hitro:”Poglej, tukaj je. Kako se ti zdi?” Ne, te stvari so malo bolj zapletene.

Včerajšnji dan je bil super. Riccardo Borroni je kmet, ampak ne po obnašanju. Njegovo delo je povezano s kmetijo, redi različne živali, ima1 kmečki turizem in ukvarjanje z ovcami je na sporedu vsak dan, večkrat na dan. Tako mirne ljudi srečaš redko. Sploh ker smo zaradi mestnega življenja, vedno malo pod adrenalinom.2

Komaj čakam nedeljo!

Če je bil prejšnji seminar bolj tekmovalno naravnan in strogo časovno omejen. Je bil ta seminar usmerjen bolj v samo učenje psa. Kako s psom začeti delati, kakšna naj bodo povelja in kdaj jih dati. Princip dela me je spominjal na delo s klikerjem, samo da tu ni klikerja in da je nagrada delo. Preskok od tega kar sem prej počela s svojim psom na pašniku in sedanjim načinom je ogromen. Nekoč se je poslušnost šolala od prvega dne s kovinsko ovratnico in preden si rekel povelje, si najprej zategnil ovratnico. Danes je celotno delo razdeljeno v manjše segmente, ki jim dodamo igro, priboljške, tek, karkoli, da med delom psa sprostimo. No, takšen preskok je bil zame ta seminar.

Fjodor se je običajno zaganjal v ovce, težko je držal razdaljo, vsaka sprememba smeri, je bila zanj stresna. Včeraj je bilo konec zaganjanja, med kroženjem okrog ovc, se je sam pomaknil bolj daleč in spreminjanje smeri, ni več problem. Njegova drža in pogled sta končno pastirska in ne lovska. Mislim, da bova enkrat, ko bo čas, opravila tudi izpit. Sedaj se bova najprej posvetila učenju in pravilnemu načinu dela.

Konec tedna bo ponovno v znamenju ovc. V petek treniram s Fjodorjem, nedelja pa je prva v mesecu in sledi druga neuradna tekma z Luno-Tuno.

  1. če sem prav razumela []
  2. Ok, kot kdo. []
  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !