24.06.2013 ob 16:23

Poslušnost

Pojdi na komentarje

Velikokrat me kličejo lastniki psov in rečejo:”Radi bi samo, da pes pride, ko ga pokličemo in da bi hodil poleg.” Ok, mogoče se res vse skupaj sliši precej preprosto, samo dve vaji je potrebno naučiti psa in bo vse v redu. No, tečajnice, ki sem jim pomagala pri pripravah na izpit poslušnosti, se s tem ne bi strinjale, ker smo za dober odpoklic, poleg in še kakšno vajo trenirale tri mesece, nato pa imaš samo nekaj minut časa, da sodniku pokažeš vse svoje znanje.

Pa smo kar dobro zaključili saj sta dve dosegli nad 90, ena nad 80 in dve nad 70 točk od 100. Ker vse vodnice rade zaposlijo psa, bodo nekatere nadaljevale na agilityju, druge RO-ju in nakaj jih bo tudi terapevtskih parov. Pravzaprav, jih bo večina kombinirala dve od prej naštetih aktivnosti, ker pravijo, da so njihovi psi srečni, ko so zaposleni.

Čestitke vsem, če še vedno dvomite, zelo sem ponosna na vas. :)

 • Share/Bookmark


3 komentarjev

 •   Stric Marč
  24.06.2013 17:42

  Opravljen izpit iz vaje poslušnosti še ne pomeni, da bo pes res prišel do vodnika na ukaz odpoklica. V šoli ali na vajah se pes pogosto obnaša kot otrok. V šoli uboga, doma razpravlja in jezika. Nekateri dajo psu pri šolanju rutico ali kakšen drug simbol, da pes ve, da tokrat ni demokracije. Tudi hoja poleg z odpetim psom ni tako enostavna. Pravilna hoja zahteva koncentracijo in sem jo jaz pri svojem prakticiral le nekaj sto metrov. Poznal sem pse z izpitom IPO3, ki so postali neposlušni pri večji oddalčjenosti od vodnika ali pa ko so zagledali kaj bolj zanimivega od vodnika ( drugega psa, mačko, divjad, kokoš). Pri svojem sem prakticiral predvsem pohvalo in igro ter se izogibal situacijam, da bi pes odpoklic povezoval s pripenjanjem , s koncem sprehoda in podobno.

 • Tudi sama podobno učim tečajnike, in seveda se strinjam, da so vaje na poligonu eno, vsakdanje življenje pa nekaj drugega, ampak dobro narejene vaje so takrat, ko delujejo ne glede na situacijo. To pomeni, da je potrebno s psom veliko delati, da postane stabilen ne glede na okolico in dogajanje v njej.

 •   Stric Marč
  25.06.2013 09:11

  Ni se zanašati na absolutno poslušnost in vodljivost.. Še policijski psi, ki so absolvirali trdo vzgojo poslušnosti, so na povodcu in imajo nagobčnike. To poudarjam predvsem zato, da se prizemljimo in da ne pričakujemo po tečajih in izpitih preveč od psa. Ljudski pregovor pravi, da ima pes kosmata ušesa in je v določenioh situacijah lahko presenečenje za vodnika in okolico.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !