14.11.2013 ob 18:05

Spoznavanje agilityja v zimskem času?

Pojdi na komentarje

Agility je disciplina, ki opazovalcu zgleda preprosta. Vodnik in pes sproščeno tečeta, vodnik nekaj govori, pes naredi kar vodnik reče in oba sta zelo vesela, ko končata progo. Običajno se nastop konča v pol minute, kdaj več kdaj manj. V ta kratek nastop mora vodnik vložiti veliko svoje koncentracije, še pred tem pa mora s psom redno trenirati, da sta oba pripravljena na različne kombinacije in delujeta kot uigran par.

Če se vrnemo na začetek, mora biti med vodnikom in psom pozitiven odnos.Treningi običajno ne vključujejo povodca, prav tako na agilityju, nisi nikoli sam. Na treningu je vedno več tečajnikov, na tekmi pa je še več motečih elementov: množica ljudi in psov, ozvočenje, žar s katerega se širijo prijetne vonjave, izgubljeni priboljški, ki so padli iz žepa tekmovalcu pred tabo, pes, ki tik ob traku laja… Če želiš tekmovati, moraš imeti s psom res dober odnos,  le tako ostal s tabo, saj mu bo okolica ponujala ogromno razlogov, da te zapusti in jo mahne po svoje.

Agility je šport, ki ne utrudi psa samo umsko ampak tudi telesno. Poleti moramo trenirati vse v kratkih sklopih, paziti, da ima pes vedno senco in vodo, da smo mu pustili dovolj odmora med enim in drugim sklopom vaj, saj je že sama vročina naporna. Zima je na goriškem idealna za treninge agiltiyja, saj nimam prave snežne odeje in to pomeni nemoteno delo čez zimo. Redni treningi iz tedna v teden so zagotovljeni. Torej, če pričneš s treningi oktobra, ko temperature malo padejo, lahko do marca, ko se ponovno pričnejo agility tekme pogosteje pojavljati na koledarju, že bolj ali manj pripravljenega psa za otvoritev agility sezone. Vse kar je potrebo še bolj paziti pozimi je da sta vodnik in pes primerno ogreta in pripravljena na tek, saj se na ta način ognemo poškodbam in razvijemo hitrost na progi.

Za konec prilagam Blazno agilitaški filmček.

Blazno agilitaški!

  • Share/Bookmark


1 komentar

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !