20.11.2013 ob 12:58

Učne težave

Pojdi na komentarje

Spet sem bila na konferenci, tokrat nisem bila samo poslušalka ampak je bila moja naloga povedati nekaj o READ programu oz. Beremo s tačkami. No, pa da se vrnem na začetek. 15. novembra smo se dve goriški tački Mojca in jaz oz. Lumi in Fjodor ter Tjaša, ki je naša strokovna sodelavka na podružnični šoli za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami,  Osnovne šole Franceta Bevka v Tolminu, odpravili v Ljubljano na konferenco. Konferenca je bila pod okriljem Zavoda za šolstvo in njen naslov je bil: “Učne težave pri matematiki in slovenščini – izziv za učitelje in učence”. Spisale smo članek o našem delu preko lanskega leta in ker je bil sprejet, smo ga imele možnost predstaviti na konferenci.

Pripravile smo res krasno predstavitev, če sem čisto odkrita jo je pripravila Tjaša, midve z Mojco sva samo dodali vsebine o Tačkah pomagačkah in pripravili vso potrebno opremo, ki smo jo želeli pokazati. Zataknilo se je pri prisotnosti psov, ki niso bili zaželeni na konferenci. Z Mojco sva se odločili, da vzameva Lumi in Fjodorja vseeno s seboj, če ne bosta smela na konferenco, tudi po tem, ko ju predstavimo organizatorjem, ju peljeva pa na sprehod po Ljubljani. Tjaša se je znašla in vprašala moderatorko naše skupine, če bi lahko bila psa prisotna in končno smo dobili zeleno luč za vstop kot terapevtski pari in ne kot terapevtske polovičke. :) Kot vedno sva oddali veterinarski potrdili, da sta psa zdrava in pogrnili podlage, da sta bila psa na počivanju v najini bližini. Slišala sem nekaj super načinov kako približati otrokom matematiko in slovenščino, vsem pa je skupno, da se morajo učitelji več ukvarjati z učenci, drugače razporediti delo in biti nadvse inovativni in prilagodljivi pri svojem delu.

Na vrsto je prišla naša predstavitev, kjer smo na kratko predstavile Tačke pomagačke ter konkretne primere našega dela in moram reči, da so nas sprejeli z zanimanjem in tudi kasneje so nas prišli povprašat o našem delu.  Prav tako so bili presenečeni nad mirnostjo psov in njihovo prijaznostjo, čeprav je to za naju z Mojco, normalno obnašanje psa.

Za konec sva poslušali še predavanje o učenju matematike v prvih treh razredih osnovne šole in moram reči, da se veliko ni spremenilo od časov, ko sem sama hodila v šolo. Še vedno je popularen učni pripomoček šiviljski trak. Ampak najbolj mi je bila zanimiv prikaz različnih tehnik odštevanja, kjer je bil končni rezultat napačen. Nihče v dvorani ni opazil ali še več, opozoril na to. Če je bila napaka namenoma narejena, so vsi zelo slabo spremljali predavanje, če ni bila narejena namenoma, pa mogoče omenjena tehnika odštevanja, ni najboljša. Kakorkoli, meni se je zdelo celotno predavanje nadvse zanimivo.

Po končani konferenci, smo Lumi, Fjodor, Mojca in jaz, pospremili Tjašo do parkirišča, nekje na hodnikih Monsa smo srečali organizatorja konference, ki je videl kako so obiskovalci zadovoljni z obiskom psov in je politično korektno spremenil mnenje in rekel, da je res lepo da sta prišla tudi psa. Lumi in Fjodor sta nato šla na zaslužen počitek v avto, z Mojco pa sva si pred odhodom z Ljubljane privoščili še tortico.

Lep dan je bil in upam, da bom še kdaj lahko sodelovala pri podobnih projektih.

Hvala Mojci za fotografije in še bolj hvala njenemu telefončku, da je tako lepo sodeloval. :D

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !